
5X TIPS VOOR FIETSENDE OUDEREN
Fietsen is voor ouderen het ideale vervoersmiddel om zich te verplaatsen of voor sociale activiteiten. Het is daarom van belang dat dit veilig en verantwoord gaat. Of dit nou op een fiets met ondersteuning of zonder ondersteuning is.
‘Ik heb een tijdje niet kunnen fietsen vanwege ziekte of operatie’ en ‘we zouden graag zien dat moeder weer op de fiets zou komen om zelf haar dagelijkse boodschappen te doen’, zijn dagelijks gehoorde vragen. Zowel in onze vakwinkel als binnen de fysiotherapie komt vaak de vraag of het verantwoord is dat iemand weer gaat fietsen. Het aantal fietsongevallen is de afgelopen 10 jaar met 31% gestegen en betrof voornamelijk jongeren en ouderen. Bij ouderen is de kans op ernstig letsel groter dan bij jongeren. 83% van de fietsers die op de Spoed Eisende Hulp belanden reden op een elektrische fiets en waren 55 jaar en ouder. (bron: VeiligheidNL).
Bij het hervatten van je fietsactiviteiten of bij het aanschaffen van een nieuwe fiets is het super belangrijk om te kijken naar de persoonlijke situatie van de fietser.
Wat zijn je wensen? Hoe is de lichamelijke gesteldheid? Is er bijv. voldoende balans en kracht om te kunnen fietsen. Hoe is het vertrouwen in het eigen lichaam t.a.v de fiets?
Hier volgen 5 fietstips voor ouderen:
1. Zorg dat u met de voeten bij de grond kunt.
Zorg ten alle tijden dat u met de voeten bij de grond kunt komen als er bijvoorbeeld een noodstop gemaakt moet worden of u moet wachten voor het stoplicht. Voornamelijk vrouwen hebben het zadel al snel te hoog staan, omdat ze dit prettiger vinden fietsen
2. Heb ik de fiets onder controle?
Het belangrijkste van fietsen is dat u het gevoel hebt dat u zich prettig en veilig voelt. Spanning of angst tijdens het fietsen zorgt al voor minder focus en aandacht op de rest van het verkeer en natuurlijk de prachtige omgeving.
Het is van belang dat u goed kunt opstappen op de fiets, gaat dit moeilijk dan kunt u kiezen bijvoorbeeld kiezen voor een fiets met een lage instap of een fiets met 3 wielen.
3. Hoe is de beweeglijkheid van de nek?
Hebt u moeite met achterom kijken of kost dit misschien te veel energie en tijd. Overweeg dan om een spiegel te monteren op uw stuur. Een makkelijke, maar erg waardevol hulpmiddel!
4. Check oren en ogen.
Als deelnemer van het verkeer ben je ook afhankelijk van je medeweggebruikers. Zorg dus dat je het omgevingsgeluid altijd goed kunt horen en goed zicht hebt op de weg. Het is nooit verkeerd om eens langs de opticien te gaan om je ogen te controleren.
5. Kan ik adequaat en snel remmen?
Het is voor de veiligheid van uzelf en de medeweggebruiker belangrijk dat u adequaat remt en in staat bent om een noodstop te maken.
Tot slot: hebt u vragen of onzekerheden op of met de fiets. Kom dan gerust langs in onze vakwinkel. Wij kijken graag mee en voorzien u van tips. Bent u van plan om een nieuwe fiets aan te schaffen? Wij lichten u graag voor en laten u graag het verschil in (elektrische) fietsen ervaren. Laat u dus vooral niet (mis)leiden door snelle online fietsverkopers.
Nienke Knippenborg
Laat een reactie achter